Gasztrosuli: - tippek, fortélyok, tapasztlaltok...

A gyakorlatlan kisszakácsok oldala...

Édes sütemények

Amerikai palacsinta recept

 

Hozzávalók:

1/2 csomag sütőpor,  3 db tojás,  1 csipet só,  2 evőkanál cukor,  1 csomag vaníliás cukor,  20 dkg liszt, 1 nagy pohár tejföl

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, majd óvatosan a fehérjébe forgatjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük és hozzákeverjük a habhoz.

Serpenyőbe kb. 1 cm magas halmocskát teszünk merőkanállal, mindkét oldalát megsütjük.

Önmagában is nagyon ízletes, de juharsziruppal, csokiöntettel is tálalhatjuk.

Megjegyzés:  Nagyon egyszerű és nagyon finom! Érdemes kipróbálni, mert nagyon megéri!

Mézespuszedli

Hozzávalók 8 főre

 1 kg liszt, mokkás só, 3 dl tej, 4 evő kanál méz, 1 csomag fahéj, 5-6szem darált szekfúszeg, 1 csomag szalagória szárazon, 3 tojás sárgája, 1 egész tojás, Máz amibe beleforgatjuk, 3 tojás kemény habja, és bele a 40 dkg porcukrot

Elkészítés:

Ezeket az anyagokat összedolgozzuk de a 40 dkg porcukrot nem a tésztába,kell tenni a, többi a száraz anyagokat,majd a tojás sárgájait felverni és finom tésztává gyúrni egy éjszakára hűtőbe tenni ,másnap kinyújtjuk,és kis pogácsa alakokat szaggatunk vagy virág ,szív formákat, ezt sütőpapíron kisütjük, és melegen 3 tojásos porcukros habba a tésztát bele forgatjuk ,és sütőpapírral lerakjuk ,hogy ne érjenek össze.

Házi pilótakeksz

 Hozzávalók:

 35 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt, (ettől lesz igazán keksz a keksz, 25 dkg vaj/margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 tk vanília kivonat, 2 M-es tojás sárgája, 1,5 ek kakópor

Krémhez:

1 tálba étcsokoládé, 15 dkg vaj, 3-4 ek porcukor, 1 dl tej/tejszín, 1 tk rum (opcionális)

Kezdjük a krémmel

Hőálló tálba pakoljuk a feltördelt csokit, a kockázott vajat, rászórjuk a porcukrot, és felöntjük tejjel/tejszínnel, illetve adhatunk hozzá kevés rumot. Egy lábasba vizet teszünk, erre rátesszük a csokival és egyéb hozzávalókkal megpakolt tálat, és melegíteni kezdjük a vizet, hogy vízgőz felett mindent egyneművé olvasszunk. Ha kész, félretesszük hűlni.

 Jöhetnek a kekszek. Érdemes a hozzávalókat kettészedni, és 2 tésztát kikeverni. A lisztet a porcukorral elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Az egyikhez hozzáadjuk a vanília kivonatot, a másikhoz a kakaóport, majd a tojások sárgájával összeállítjuk a tésztát. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel tudunk segíteni magunkon.

 Ha kész, fóliába csomagoljuk, és kis időre (fél óra) betesszük a hűtőbe pihenni a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, és korongokat szaggatunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. Kiszúróval dekorálhatjuk a közepét, mivel sütőport nem használtunk, nem lesz torzulás sülés közben.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 12-14 perc alatt megsütjük a fehér és a barna korongokat is. Hagyjuk teljesen kihűlni!!! Egy korong közepére krémet helyezünk, majd egy ellentétes színű korongot ráteszünk, és óvatosan összenyomjuk, amíg a krém el nem oszlik egyenletesen a keksz széléig.

Én a hűtőbe tettem, hogy a krém ne legyen túl lágy szobahőmérsékleten. Szerintem másnap lesz a legjobb, akkor már nem fog szétcsúszni, a tapasztalat a töltött kekszeknél ezt mutatja.

Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!!

 

Eszterházi szelet

Piskóta:

10 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 8 dkg darált dió

Krém:

3 csomag vaníliás pudingpor, 9 dl tej, 15 evőkanál cukor, 15 dkg darált dió, 0,8 dl rum, 250 ml habtejszín, 6 gr zselatín

A tésztához 10 tojásfehérjét 20 dkg cukorral habosra verünk, ha jó kemény, akkor hozzáadjuk a sárgáját, és még 1 percig együtt verjük. 25 dkg lisztet és 8 dkg diót összekeverünk, majd óvatosan a tojáshoz keverjük. Az így elkészített masszából 4 db egyforma vastagságú piskótalapot sütünk közepes tepsi hát és a ulján 180°C-on, 10 perc alatt.

A krémhez a pudingport a cukros tejben megfőzzük, ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált diót, a rumot és a felvert tejszínhabot, rumban áztatott zselatint . A kész krémet a piskótalapok közé egyformán elosztva betöltjük. A sütemény tetejét fehér és barna csokoládéval vonjuk be.

u.i. Mivel már jártam úgy, hogy pudingos-tejszínhabos krémmel csináltam tortát és azzal is vontam be,,,sajnos a csoki lefolyt a krémről,,,

most mivel mást is sütöttem így a süti tetejét pudingos-vajas krémmel vontam be, hagytam dermedni majd lekentem fehér csokival,,,sötét csokival becsíkoztam és fogvájóval meghúzkáltam,,,

Egyszerű, könnyű, és finom...

Banángolyók

3 db banán, 25 dkg darált keksz, 10-15 dkg porcukor

A banánokat összetörjük és hozzá adjuk a kekszport és a cukrot.

Alaposan összekeverjük és golyókat formázunk.

Hűtőben pár órát pihentetjük.

Aki szereti kakaóporban is megforgathatja...

A muffin már hazánkat is meghódította. Egyszerű gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Íme, egy újabb szuper muffin recept!

Meggyes muffin

Hozzávalók:

12 darabhoz: 2 tojás, 10 dkg barnacukor, 10 dkg rama, 2 dl tejszín,20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 5 dkg csokoládé, 20 dkg meggybefőtt, csipetnyi só, muffin papír, és vaj a kikenéshez.

Elkészítés:

A meggybefőttet kimagozzuk és 12 db.-ot félreteszünk a díszítéshez. A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Előkészítjük a muffin papírokat. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a kakaóport, és a sót. Egy kézi mixerrel a cukrot, a vajat habosra keverjük egy másik tálba, hozzáadjuk a tejszínt, és a tojásokat, majd egy fakanál segítségével hozzá keverjük a lisztes keveréket, de ezzel már ne keverjük túl. Óvatosan beleforgatjuk a meggyet és a csokoládé reszeléket. A muffin formákat megtöltjük a tésztával, és a tetejére egy szem meggyet rakunk. Az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 25 percig sütjük. Miután megsült egy kicsit hagyjuk kihűlni, és ezután a muffinokat csokoládémázzal bevonjuk, és a félretett meggyel díszítjük.

8 féle  aprósütemény egy tésztából

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja a töltelékhez. A süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve kihűtjük, kivéve a kifliket, melyeket még melegen fahéjas porcukorba forgatunk.

A korongokat kettesével összeragasztjuk málnalekvárral, bevonjuk olvasztott csokoládéval és meghintjük szórócukorral. A hullámos szélű korongokat baracklekvárral ragasztjuk össze úgy, hogy felül a kiszúrt közepű párja legyen.A szíveket nutellával töltjük, majd olvasztott csokoládéval és mazsolával díszítjük. A fenyők díszítéséhez 3 evőkanál porcukrot kenhetőre keverünk néhány csepp zöld mandulaaromával és néhány csepp vízzel. A zöld mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és cukordrazséval díszítjük őket.

A fehér színű csillagokhoz porcukros deszkán kinyújtjuk a marcipánt. A csillagok szaggatójával nyolc marcipán-csillagot szúrunk ki. A süteményeket vékonyan megkenjük narancslekvárral, és rájuk illesztjük a marcipán-csillagokat.

A sárga színű csillagokhoz 3 evőkanál porcukrot krémesre keverünk 1-3 kiskanál citrom- vagy narancsszörppel. A mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és szórócukorral díszítjük őket.

A pereceket bevonjuk olvasztott csokoládéval, és rögtön, mielőtt a csokoládé megkötne, mindegyiket kókuszreszelékbe hempergetjük. A süteményeket tálra rendezzük, és rögtön kínálhatjuk, de lezárt dobozban napokig elállnak.

 

Krémes tejbegrízes szelet recept

Hozzávalók a tésztához: (22×36 cm-es tepsihez)

5 tojás, 20 dkg kristálycukor, 0,8 dl tej (ha 1 dl-t tesztek bele, végül is az sem sok), 0,8 dl olaj, 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan), 20 dkg liszt, 10 g sütőpor

A krémhez:

8 dl tej, kb. 5 evőkanál búzadara (púposan), 10-15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:  kakaópor

Elkészítése:

 A krémhez megfőzöm a tejben a búzadarát (sűrűre), és néha-néha megkevergetve kihűtöm teljesen. A puha vajat a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt tejbegrízt és mixerrel jól kihabosítom.

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).

Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)

A kihűlt tésztára kenem a krémet egyenletesen. Ha nagyon lágy a krém a tésztán, 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy szépen lehessen szeletelni. Majd kakaóporral meghintem a tetejét, és felszeletelve tálalom.

 

Cseresznyés süti tejfölös tésztából recept

Hozzávalók:

Tésztához:

1 pohár (30 dkg) liszt , ¾ csomag sütőpor , 3 tojás , 1 pohár cukor (20dkg), 1 pohár (3,3 dl) tejföl , ½ pohár (1,5 dl) olaj , 90 dkg cseresznye

Tepsi kikenéséhez:   2 dkg margarin  1 ek liszt

Elkészítés:

A cseresznyét alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket: szár, levél és a magokat eltávolítjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. A sütőt előmelegítjük.

Egy közepes méretű tepsit (20*34 cm) kikenünk margarinnal és megszórjuk kevéske liszttel. A sütőport elkeverjük a lisztben. A tojásokat a cukorral gépi habverővel a legmagasabb fokozatosan kb. 3-4 percig verjük. Hozzákeverjük a tejfölt és az olajat. Legvégül beleszórjuk a sütőporos lisztet és alaposan összeforgatjuk.

Az előkészített tepsibe simítjuk a sűrű masszát. A cseresznye felét rárakjuk, jól belenyomkodjuk, majd a másik felét a tetejére rakjuk. 180 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tanácsok:

Porcukorral meghintve tálaljuk. Bármilyen más gyümölccsel, meggyel, barackkal, ribizlivel elkészíthető.

Brownie

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6  tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor.

A mázhoz:

20 dkg csokoládé bevonó-massza,

díszítéshez:

kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.

Elkészités:

A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.

Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk.

A sütőt, elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat),  a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.  A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk.   A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 1
Heti: 19
Havi: 17
Össz.: 12 208

Látogatottság növelés
Oldal: Édes sütik
Gasztrosuli: - tippek, fortélyok, tapasztlaltok... - © 2008 - 2024 - gasztrosuli.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »