Gasztrosuli: - tippek, fortélyok, tapasztlaltok...

A gyakorlatlan kisszakácsok oldala...

Főételek

 
 
Tejfölös csülökpaprikás 
 
Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sertéscsülök, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika 2 evőkanál olaj, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt. Ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt fűszerkömény.
 
Elkészítés:
Forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Rátesszük a nagyobb kockákra darabolt csülköt, és félig felöntjük vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel ízesítjük, és fedővel letakarva közepes tűzön félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és készre pároljuk. Lisztből, tejfölből hideg vízzel habarást készítünk, majd kevés forró szafttal elkeverjük, és visszaöntjük a csülökre. Ha felforrt, sóval, borssal utánaízesítjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Elkészítési idő: 150 perc

Spenótos – lazacos spagettitorta

Hozzávalók:

50 dkg spagetti, 40 dkg lazac, 20 dkg spenót, 8 db tojás, 2 dl tej, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj
 

Elkészítés:

A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A lazacot 2x2 centis kockákra vágjuk. A spenótot megmossuk, és a szeletekre vágott fokhagymával az olívaolajon megfonnyasztjuk. 

Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal. Egy keverőtálban összekeverjük a spagettit, a lazacot és a megfonnyasztott spenótot. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, a tejjel és a fűszerekkel, a felét ráöntjük a spagettire, összeforgatjuk, majd a tortaformába öntjük. 

170 fokos sütőben 15 percet sütjük, meglocsoljuk a maradék tojásos öntettel, és további 25 perc alatt pirosra sütjük.

A lazacot lehet variálni más halfilével, vagy csirkemellfilével, egyéb húspótlóval is, pl gombával, vagy vegyesen is ... egyéb húsokkal, karfiollal, brokkolival, zöldségekkel. 

Magyaros töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 

8 közepes  paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd  fokhagyma, 1 szál zeller zöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka), 8 dkg rizs, 1 tojás, 1 kávéskanál édesnemes pirosoparika, 1 l   paradicsom ivólé vagy 10 dkg süritett paradicsom, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál (rizs)liszt, néhány szál petrezselyem

 Elkészítés:

Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák). A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

Forrás: mindmegette.hu

  

Sajtos-csirkés rakott tészta

Hozzávalók:

2 nagyobb csirkemell, 25 dkg fodros metélt, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és őrölt fehérbors

A csirkemelleket vágd nagyon vékony csíkokra, majd pirítsd meg forró olajon. Közben a tésztát sós, forrásban lévő vízben főzd ki, majd szedd az olajra, és jól keverd össze. A grillezett csirkét keverd össze a tésztával.

A vajat melegítsd meg, szórd rá a lisztet, és hevítsd habzásig. Ezek után keverd hozzá a tejet és a tejfölt. Ízlés szerint sózd, borsozd, és állandóan kevergetve forrald fel. Ezután forgasd össze a csirkés tésztával. Öntsd tűzálló tálba, simítsd el a tetejét, és szórd rá a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben addig süsd, amíg a sajt rá nem olvad, pirítani nem kell.

 

(Forrás : Femina)

 

Brassói aprópecsenye

50 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 1kis fej vöröshagyma,1 kiskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, (vagy piros arany és ketchup)1 teás kanál őrölt bors, só ízlés szerint, 0,5dl olaj , 1 dl olaj

 A húst kisujjnyi csíkora vágjuk, a hagymákat és a zöldségféléket a szokásos módon felvágjuk és, megdinszteljük, erre rátesszük a felcsíkozott húst, és a fűszereket. Ezután egy kicsit átforgatjuk a hagymás alapanyagokon a húst. Öntünk egy kevés vizet alá, épp csak ellepje, és forrás után takarékon a húst  puhára pároljuk.  Ha puha a hús, zsírjára sütjük.  A piros paprikát csak a végén, mielött lezárjuk a gázt akkor tesszük rá és gyorsan elkeverjük, mert a paprika hamar leég, és az étel keserű lesz. (ez másik ételeknél is így van.. )

A krumplit héjában megfőzzük, ha kész, meghámozzuk, és felkockázzuk. Az egy dl étolajon a kockára vágott burgonyát megpirítjuk, a hússal elkeverjük, és bármilyen savanyúsággal tálaljuk. 

 

Sertéspörkölt ahogy én főzöm...

(2 személyre)

 

50 dkg sertéslapocka, vagy comb,1 db nagyobb fej hagyma,1 zöldpaprika, 1 teáskanál piros arany, (vagy paprikakrém)1 db közepes paradicsom, 1 kanál ketchup, 1.5  teáskanál pirospaprika,1/2 dl étolaj, só, bors, ízlés szerint.

 Elkészítés:

 A hagymát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, és a hagymával  együtt feltesszük dinsztelődni. Jól átkeverjük, és egy csipet sóval megszórjuk, hogy levet eresszen, jól elkeverjük, és ehhez még öntünk egy dl vizet , lefedve puhára pároljuk. Többször nézzük meg, hogy  le ne égjen, majd zsírjára sütjük. (Igy a hagyma nem lesz a szaftban darabos, besűriti a szaftot..)

 Az összekockázott sertéshúst hozzáadjuk, és a húst fehéredésig pirítjuk a hagymán , majd hozzá adjuk a fűszereket. A sóval vigyázzunk, mert a hagymára már tettünk, nehogy elsózzuk. hozzáadjuk a borsot, esetleg a paprikakrémet, vagy piros aranyat, itt is ügyelve, hogy a krémek is sósak. Én úgy szoktam, hogy hozzáadom a fűszereket a só nélkül, és ha már egyszer megforrt az étel, megkóstolom, és úgy sózom még, ha kell.. A fűszerek után hozzáadok annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje a húst, és ha megforrt, takarékon főzöm, mennél lassabbab fő, annál puhább porhanyósabb lesz a pörkölt.

 Galuskával, vagy kifőtt tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal tálalom.

 Az így készített pörköltet főzelékekre feltétnek is használhatjuk… Vagy akár rakott dolgok lerakására, rizzsel elvegyítve..

 

 Párolt rizs

 1 bögre rizs  több vízben megmosok, leszárítom, és egy lábosba olajat öntök, kb 1/4 dl-t. Ha forró, a leszárított rizst beleteszem, és fehéredésig pirítom. Közben a vízforralóba kimérek 2 bögre vizet, és felforralom, mire a rizs megpirul, a forró vizet a forrón piruló rizsre öntöm, elkeverem, és lefedem,  ezután megsózom ízlés szerint. (Van, aki fehérborssal is megszórja.)takarékon forralom, pár percig, (én 5-6 percig szoktam)majd lezárom légmentesen a lábost..Min. 30 percig pihenni hagyom a rizst, hogy a nedvességet felszívja. Ezután tálalás elött a rizst átkeverem, majd tálalom...

 Ezt a receptet használom a rizses hús  főzésénél is..és rakott kelhez is.Gyorsrizs esetében a dobozra írtak szerint járok el... :)

  Rakott kel

50 dkg hús (darált) , pörköltnek elkészítve, 1 bögre rizs megpárolva, 1 fej kelkáposzta, 1 nagy pohár tejföl, (natúr joghurttal lehet lazitani),  só, bors, fokhagyma összeapritva.

A pörköltet és a rizst összekeverjük a fokhagymát is hozzá tesszük, egy kis borssal még megszórjuk, és 1 tojást belekeverünk.. ez a töltelék.

 

Elkészítés

Egy fej kelkáposztát leveleire szedünk, és egy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, megforraljuk, pár percig forrjon,  majd leszűrjük, hogy a puffasztó hatását elveszitse.  Ha esetleg kemény a levél szára azt is levékonyíthatjuk, esetleg eltávolíthatjuk. Ha leszűrtük,  egy tepsit kikenünk rámával, vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával, a tepsiben szétrázzuk, mint mikor tepsit lisztezünk a piskótához.

 

A tejfölt ha kell felhígítjuk, mert elég darabos mostanában, és megsózzuk. A tepsi alját kirakjuk kelkáposzta levéllel, és megkenjük tejföllel, majd a bekevert rizses húst ráöntjük, és egyenletesen elrendezzük. A tölteléket is meg kenjük tejföllel, és a maradék kelkáposzta levéllel betakarjuk, és a maradék tejfölt rásimitjuk a levelekre. A tepsit letakarjuk alufóliával, a tepsit a sütőbe toljuk. 170-180 fokos sütőben (elektromos sütő, légkeveréses) 30-40 percig sütjük. A tepsit kivesszük, és a rakottas vtetejét megszórjuk 20 dkg trappista sajttal, és a sajt pirulásáig tovább sütjük… Tálalás elött egy 20 percet pihentessük, utána tálaljuk.

Fóliáshús

Hozzávalók / 6 adagra

60 dkg sertéstarja (csontos, hat szeletre vágva),3 közepes fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, őrölt fekete bors ízlés szerint,1 ek mustár (ízlés szerint), 50 dkg paradicsom,50 dkg paprika, 15 dkg füstölt szalonna (jó minőségű, 8 csíkra vágva), 1 ek napraforgó olaj, 1 teáskanál csípős paprikakrém (ízlés szerint)

 

 

 

Elkészítés:

A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, majd nem túl vékony karikákra felszeleteljük.

A hússzeleteket bőven sózzuk, borsozzuk és minkét oldalukat bekenjuk mustárral.

A következőkben nagyon egyszerűen rétegezve tepsibe helyezzük az alábbi sorrendben: szalonna, étolaj, burgonya, hagyma, hússzeletek, fokhagyma, karikára vágott paprika, karikára vágott paradicsom, ízlés szerint még mustár és pirosarany. Rétegenként sózzuk is meg...

Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben készre sütjük, pároljuk.

sütési hőfok: 200°C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 30x40x10 cm

 

Marokkói birsalmás csirke

Hozzávalók:

4 csirkecomb, só és frissen őrölt bors,3 nagy fej vöröshagyma, 1 db 10 cm-es friss gyömbér vagy 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér, ¾ dl olaj, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj és őrölt római kömény, 1 dl száraz fehérbor, 1½ + 1 dl víz, 40 dkg birsalmasajt, 2 citrom

A tálaláshoz esetleg 3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld és ugyanennyi pirított, durvára tört mandula.

 Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra (gázsütőn 7-es fokozat). A csirkecombokat sózzuk-borsozzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Ha friss gyömbért használunk, meghámozzuk, és éles reszelőn megreszeljük.

 Az olajat egy 30 cm átmérőjű, vastag aljú, tűzhelyen és sütőben egyaránt használható edényben megforrósítjuk. Oldalanként 3-3 perc alatt alaposan megpirítjuk benne a csirkecombokat: ettől belül nyersek maradnak, de jól van ez így. Az előpirított csirkecombokat szűrőlapáttal kiszedjük, és alufóliával letakarva félretesszük.

Az eddig használt edényben ott van még a csirke pirításához használt olaj. Ezen, de már mérsékelt lángon, némi sóval és borssal megpároljuk kb. 10 perc alatt a hagymát, majd a párolt hagymához vegyítjük a gyömbért, a fahéjat és a római köményt. Pár másodpercig még kevergetünk, hogy a hagyma átvegye a gyömbér és a fűszerek aromáját, majd levesszük a tűzről.

A hagymához visszapakoljuk az előpirított combokat. Ráöntjük a bort és a 1½ dl vizet, aztán az egészet erős lángon felforraljuk. Most a tűzhelyről áttesszük a sütőbe, és a csirkecombokat először 20 percig sütjük bőrös oldalukkal felfelé, alufóliával letakarva. Ezután megfordítjuk a combokat, adunk nekik 15 percet, majd levesszük a fóliát, újra fordítunk a combokon, és további 15 percig ismét a bőrös oldalukkal felfelé készre sütjük.

Ezalatt a birsalmasajtot kockákra vágjuk, és egy kis, de magas peremű edényben mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk 1 dl vízzel és a citromok levével. Az a cél, hogy a birsalmasajt teljesen összeolvadjon a vízzel és a citromlével.

Tálalás előtt a csirkecombokat átemeljük egy hőálló tálra, és alufóliával lefedve visszatesszük a lekapcsolt sütőbe, hogy melegen tartsuk.

Az eddig használt edényben hozzáöntjük a birsalmasajtos egyveleget a hagymához, és nagy lángon 5 perc alatt kevergetve összeforraljuk vele. Ez lesz a szósz: megkóstoljuk, és ha kell, sózunk-borsozunk.

 




 





 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 1
Heti: 14
Havi: 12
Össz.: 12 203

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
Gasztrosuli: - tippek, fortélyok, tapasztlaltok... - © 2008 - 2024 - gasztrosuli.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »