Levesek
Gombaleves
50 dkg gomba megtisztítva (én sampinyon gombából készítettem)
1 nagyobb karikára vágott sárgarépa, 2 db zöldséggyökér, 1 szál újhagyma, pl ízvarázs, (amit szoktál használni), só. Ha sós az ételízesítő , a só el is maradhat.
1 dl zabtejszín (elhagyható, vagy mással helyettesíthető)
Személyenként 1 db. virsli ( tehetsz bele mást is, vagy hús nélkül is készítheted)
A gombát tisztítás és mosás után, a karikára vágott zöldségfélékkel és az összedarabolt újhagymával másfél liter vízben körülbelül forrástól számított - lassú főzéssel 12-15 percig kell főzni. Fűszerezem borssal, sóval, ételízesítővel.
A levesből kiveszek 4-5 deciliternyi sűrűbb mennyiséget és ezt turmixold össze, ezzel sűríthetsz (rántás, vagy habarás helyett). Én szoktam zabtejszínt is használni a turmixolt sűrítményhez, de ez elhagyható.
Személyenként 1 db felkarikázott virslit főzök a levesbe, ez további 3-4 perc főzést igényel. Ezt követően az alapléhez öntöm a sűrítményt és elkészült a leves.
Javaslat:
A sárgarépát uborka gyalun reszeld karikára, mert a gombának viszonylag kevesebb főzési idő szükséges, így a vastagabbra vágott sárgarépa a fentiekben írt főzési idő alatt nem biztos, hogy ugyanúgy elkészül. Ha a levesben éppen a ropogósan maradt sárgarépát szereted a legjobban, akkor nem szükséges az uborkagyalu.
Frankfurtileves
Fél kg. darálthúsból (pl. pulyka),1 fej apróra vágott hagymával, 1 kanál zsiradékkal, pirospaprikával, sóval, ételízesítővel, kevés őrölt borssal, pici vízzel pörköltet készítek. Feleresztem vízzel és beleaprítok egy kisebb fej kelkáposztát. Sózom, 2-3 gerezd fokhagymával, és egy mokkáskanálnyi őrölt köménnyel ízesítem. Fedő nélkül lassan főzöm, amíg a kelkáposzta megpuhul.
Sűrű leves lesz belőle, 4 személyre. Tálalás előtt még megszórom egy kis borssal. (ha valaki szereti, pár db virslit is lehet belefőzni) Ha teszek bele, én felkarikázom.
Francia hagymaleves
40 dkg hagyma, 1 babérlevél, kis kakukkfű, 10 dkg vaj, 1 ek zabliszt, 3 tojássárga, 1 leveskocka (vagy paleóbb maradék húsleves), 1 kk só, csipet őrölt bors.
A vajat megolvasztjuk, rátesszük a karikákra vágott hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a liszttel, beletesszük a babért, kakukkfüvet, felöntjük vízzel (vagy húslevessel) és beletesszük a leveskockát. Felforraljuk, majd a tojássárgákkal behabarjuk. Tálaláskor reszelt sajtot hintünk rá.
Káposztaleves húsgombóccal
50 dkg savanyú káposzta, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 ek. zsír, 30 dkg darálthús, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, 1/2 citrom.
A káposztát az apróra vágott répafélékkel megfuttatjuk a zsíron, felengedjük 2l vízzel, és félpuhára főzzük.
Húsgombóc:
A húst összegyúrjuk a tojással, a fokhagymával, sóval, borssal. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, a leveshez adjuk és addig főzzük, míg minden megpuhul. A tejföllel és a tojással besürítem a levest, fokozatosan a leveshez öntjük. A végén a petrezselyemzöldet rászórjuk. Esetleg a végén kis citromlével ízesítjük.
Bableves
A főzést megelőző napon beáztatunk 20 dkg száraz babot, majd 1 1/2 liter csontlében vagy hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk és 1 gerezd finomra vágott fokhagymát adunk hozzá. Amikor a bab félig megpuhult, akkor kis kockákra vágott sárgarépával, fehérrépá-val ízesítjük, és 1/2 feJ finomra vágott vöröshagymával, 1 kávéskanál pirospaprikával készülő zsemleszínű rántással besűrítjük. Ecettel savanyítjuk. Betétként csipetkét főzünk bele. Egyéni ízlés szerint készíthetjük babérlevéllel és tejfölösen is.
Gyors bableves virslivel
Elkészítési idő 30 perc
1 db 40 dkg-os fehérbab konzerv, 1 – 1 szál sárgarépa és zöldséggyökér, 3 gerezd fokhagyma, egy kevés étolaj, vegeta, bors, ízlés szerint, 1 cs Orsi virsli, piros paprika, egy fél paradicsom, és zöldpaprika, víz. 2-3 dl tejföl, és egy kanál étkezési keményítő.
A zöldségeket a fokhagymával együtt megtisztítjuk, felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, és egy kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a pirospaprikát, ha kész, felöntjük 1,5-2 l vízzel. Befűszerezzük, és addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, majd a konzerv babot kinyitjuk, leöblítjük, és a leveshez öntjük. Ezután a virslit felkarikázzuk, majd a levesbe tesszük, felforraljuk.
A tejfölhöz adunk egy fél merőkanál levest, elkeverjük, és a leveshez adjuk. A kisebb kanál étkezési keményítőt hideg vízzel simára keverjük, és bele öntjük a levesbe, egyet rottyantunk rajta, majd ha kell utána ízesítjük, még egyet forr, és lezárjuk a gázt.
Tálalhatunk..
A virslit a levesbetét csipetke helyett teszem a levesbe, senki sem mondta még, hogy nem ízlik így neki .
DE: Így még tartalmasabb az étel:
2 evőkanál búzadarát, 2 kanál lisztet, 1 tojást , 1 kanál étolajat, csipet sót összedolgozunk, és kis nokedliket is szaggathatunk hozzá, ha kemény a tészta, egy kis vízzel lazítjuk. Én nokedli szaggatón szoktam „kiszaggatni”
Jó étvágyat…
Burgonyaleves magyarosan
Ötven dkg tisztított burgonyát kis kockákra vágunk és 1 liter vízben feltesszük főzni. Sózzuk. Amikor a burgonya már majdnem puha, akkor elkészítjük a világos rózsaszínű pirospaprikás rántást, amelyben előzőleg finomra vágott vöröshagymát fonnyasztottunk.
2 dl hideg vízzel simára keverjük, és a felforrt leveshez adjuk. A leveshez lángolt kolbászt és zöldpaprikát karikázunk. Át forraljuk. Tejföllel, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Egyéni ízlés szerint készíthetjük majoránnával, babérlevéllel vagy tárkonnyal fűszerezve is.
Burgonyás tojásleves
A világos, nem túl zsíros rántást annyi vízzel engedjük fel, hogy ne legyen bő levű a levesünk. Amikor forr a felengedett levesalap, akkor beleteszünk 2-3 babérlevelet, 1/2 fej tisztított, de nem darabolt vöröshagymát, személyenként 1-1 db közepes nagyságú tisztított és kockára vágott burgonyát. Sóval, törött borssal ízesítjük. Amikor a burgonya félig megpuhult, akkor személyenként kb. 5-5 dkg vékony karikára vágott kolbásszal tovább főzzük, majd ecettel, esetleg kevés cukorral pikánsra ízesítjük. Mikor a burgonya teljesen megpuhult, a forrásban lévő levesbe személyenként 1 tojást úgy ütünk bele, hogy azok egészben maradjanak és a fehérje bevonja a sárgáját.
Kb. 5 perces főzés után tejfölre tálaljuk.
Újházi tyúkleves
Hozzávalók 8 személyre:
1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os), 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé), 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 gerezd kelkáposzta (10 dkg), 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 10-15 szem bors, 2 csipet sáfrány(os szeklice), 10 dkg sampinyon gomba, 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó, 20 dkg zöldborsó (mélyhűtött), 5 dkg cérnametélt, néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat (szemöldökcsipesszel) kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk.
A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.
Babgulyás sertéslapockából, zöldségesen
Hozzávalók 10 főre
1,5kg sertés lapocka, 1 füstölt hátsó csülök (házias), 15 dkg füstölt húsos szalonna, 50 dkg tarkabab, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa + zöldje,1 kis gumó zeller, 4 fej vöröshagyma, 10-12 gerezd fokhagyma, 3 db paprika, 2 db paradicsom, 2 db babérlevél, 1 tk majoranna, só, szemes-, és őrölt bors (10-15 szem), fél mk köménymag, 2 ek őrölt paprika + egy kevés a rántásba, 0,5 dl napraforgó olaj, 2 ek liszt, tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés
A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A babot leáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elég az idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
A lapockát kockákra vágjuk, 2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomot és a szalonnát kis kockákra aprítunk. A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehédésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
Ha elkészült a pörkölt, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ez kb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél. Az olajból és lisztből kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.
Karfiolleves
60 dkg karfiol, 30 dkg sárgarépa tisztítva, karikára vágva, 1 csomag újhagyma.
fűszerek: provence-i 5 fűszer, só, 40 dkg parasztkolbász, összevágva, 1 dl zabtejszín.
A karfiolt rózsáira szedem és a torzsáját 2-3 darabra vágom, alaposan megmosom. Körülbelül 1,5 liter vízzel és az összedarabolt újhagymával és a sárgarépával főzni kezdem. A forrásnál takarékra teszem a hőforrást és további 20 percig főzőm a levest.
Ebből a két liternyi mennyiségből körülbelül 4-5dl karfiollevest szedek át a turmixba, amiben a kihorgászott torzsákat és egy-két karfiolrózsát is vegyítek. A lassan fővő leveshez adom a felszeletelt kolbászkarikákat és 3-4 percig főzöm, közben a zabtejszínnel összeturmixolom a korábban kimert levest. Ragyogó sűrítményt kapok, amivel tulajdonképpen habarást tudok készíteni. Akinek még szükséges sózhat, de arra ügyeljünk, hogy a kolbásztól sós lesz a levesünk, tehát előre ne sózzunk, inkább utólag pótoljuk, ízlés szerint. Egyet még forralok és elkészült a gazdagon tápláló, finom leves.
Tálalásnál snidlinggel szórjuk meg.